| Krem z pieczarek w kokilkach z jajkiem | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średniCzas: 60 min.
 Głosów: 0Ocena: 0.00
- 4 szalotki lub dwie średnie cebule
 - 1 kg pieczarek
 - czarny pieprz
 - Cognac około 1/2 szklanki
 - śmietana kremówka 30% około 250 ml
 - jajka
 - masło
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Cebulę siekamy i podsmażamy na odrobinie masła. Złocimy. Dodajemy pokrojone dość grubo pieczarki, solimy i pieprzymy. Całość podlewamy wodą około 2 łyżki. Dusimy aż pieczarki zaczną się podsmażać. Deglasujemy cognakiem, następnie dodajemy kremówkę. Całość redukujemy do otrzymania konsystencji kremu. Krem przekładamy do kokilek, na wierzch wybijamy jajko. Kokilki układamy w naczyniu do połowy wypełnionego wodą i gotujemy powoli pod przykryciem około 5 do 7 minut. Jajko w kokilkach solimy i pieprzymy, dodajemy wiórek masła. Podajemy.
 Podajemy z tzw. Croque madame, czyli kromkami tostowego pieczywa pokrojonego w spore paluszki. Paluszki smarujemy masłem i rumienimy w piekarniku.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia francuska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  adrianbogacki | 
	| Przepis czytano już 7829 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |