Tarta cytrynowa |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 5 jajek
- 190 g drobnego cukru białego kryształu
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- sok i starta skórka z 4 cytryn
- masło do natłuszczenia formy
- mąka do posypania
- słodkie kruche ciasto
- cukier puder, do posypania
Do kremu z mascarpone:
- 150 g serka mascarpone
- 50 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- ekstrakt waniliowy
|
Opis przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Jajka rozkłóć, nie wolno ubijać na pianę. Dodać cukier i dobrze utrzeć. Zagotować kremówkę, dodać sok z cytryn. Połączyć z masą jajeczną. Przepuść mieszaninę przez sito, a następnie wsypać startą skórkę z cytryny. Natłuścić masłem formę do tarty o średnicy 20 cm. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Krążek większy niż średnica formy. Za pomocą wałka ostrożnie umieścić ciasto na formie. Brzegi ciasta mają wystawać z formy. Przykrywamy ciasto arkuszem pergaminu i wsypujemy ryż, fasolę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut. Usuwamy wypełnienie i pergamin, ponownie wstawiamy, aż ciasto lekko zbrązowieje. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 C i wlewamy masę cytrynową na przygotowane ciasto. Pieczemy około 1 godziny, aż masa stężeje. Po wyjęciu tarty z piekarnika odkrawamy nadmiar ciasta znad formy. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Oprószamy hojnie wierzch tarty cukrem pudrem i karmelizujemy palnikiem. Starannie wymieszaj w misce ser ze śmietaną (ubitą na sztywno), cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Każdą porcję tarty podajemy z łyżką kremu. |
|
Opis / Uwagi: Ciasto kruche mojego przepisu - szukaj sernik typu wiedeńskiego. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: adrianbogacki |
Przepis czytano już 4859 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |