przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kluski z dziurką

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Głosów: 1
Ocena: 2.00
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 3 jaka
- mąka ziemniaczana około 200 g lub dzielimy zmielone ziemniaki na cztery części i mąki tyle objętościowo ile jest ziemniaków z ćwiartki
- sól
- olej

Opis przygotowania:
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na 24 godziny. Następnie ziemniaki mielimy. Do masy dodajemy jajka, mąkę i mieszamy do uzyskania ciasta z którego możemy ulepić kluski z dziurką.
W garnku o dużej średnicy zagotowujemy wodę z solą i odrobiną oleju Wrzucamy na gotującą się wodę kluski. Gotujemy około 3 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski odcedzamy tak by pozbyć się wody z dziurek. Podajemy gorące z sosem najlepiej pieczeniowym.
Kluski odgrzewamy wrzucając je znów na chwilę do gotującej się wody, lub przesmażając na patelni z odrobiną masła.
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  adrianbogacki
Przepis czytano już 6377 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin