Kluski francuskie |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - masło
- jajka 4
- mąka tortowa około 150 ml (uwaga: nie gram)
- sól szczypta
- bulion lub woda
|
Opis przygotowania: 2 łyżki miękkiego masła z górką utrzeć z 2 żółtkami mikserem do białości, dodać pozostałe jajka (po jednym) i dalej ucierać na puszystą masę, dodać szczyptę soli. Mąkę przesiać i po odrobinie ponownie przesiewać do naszej masy. Wszystko wyrobić ma dość gęstą masę. Łyżką (mokrą) kłaść po odrobinie masy na lekko wrzący bulion (dania słone) lub wodę (dania słodkie). Gotować pod przykryciem, gdy wypłyną - około minuty. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: adrianbogacki |
Przepis czytano już 7507 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |