|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Szafranowa baba |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1/2 kg mąki
- 2/3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 12 żółtek
- kostka masła
- 6 dag drożdży
- po 4 łyżki rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki szafranu
- łyżka cukru wanilinowego
- 30 ml spirytusu
- sól
- mąka i tłuszcz do formy
|
Opis przygotowania: Szafran zalać spirytusem, odstawić na godz. Drożdże wymieszać z 2-3 łyżkami mąki i mleka, odstawić, aż rozczyn podwoi objętość.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do rozczynu, wsypać resztę mąki, cukier wanilinowy i szczyptę soli, wyrabiać około 20 minut.
Masło stopić, wlać do ciasta, dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i szafran, wyrabiać, aż ciasto będzie odstawało od ręki.
Dużą formę na babę natłuścić, posypać mąką. Włożyć ciasto do 1/3 wysokości, odstawić na 2 godziny. Piec godz. w temp. 180°C. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 4504 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|