przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szafranowa baba


Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 2/3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 12 żółtek
- kostka masła
- 6 dag drożdży
- po 4 łyżki rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki szafranu
- łyżka cukru wanilinowego
- 30 ml spirytusu
- sól
- mąka i tłuszcz do formy

Opis przygotowania:
Szafran zalać spirytusem, odstawić na godz. Drożdże wymieszać z 2-3 łyżkami mąki i mleka, odstawić, aż rozczyn podwoi objętość.

  Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do rozczynu, wsypać resztę mąki, cukier wanilinowy i szczyptę soli, wyrabiać około 20 minut.

  Masło stopić, wlać do ciasta, dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i szafran, wyrabiać, aż ciasto będzie odstawało od ręki.

  Dużą formę na babę natłuścić, posypać mąką. Włożyć ciasto do 1/3 wysokości, odstawić na 2 godziny. Piec godz. w temp. 180°C.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 4504 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin