Przekładaniec |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Biszkopt :
- 3 jajka
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/3 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 kisiel wiśniowy
Masa jabłkowa:
- 2 galaretki ( wiśniowa i agrestowa)
- słoik jabłek prażonych
Masa:
- 2 szkl mleka
- 3/4 szkl cukru
- 5 żółtek
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 1 margaryna Palma
|
Opis przygotowania: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, po jednym żółtku. Pianę wymieszać delikatnie z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia i olejem. Upiec biszkopt.
Drugi upiec z dodatkiem kakao a trzeci z dodatkiem kisielu.
Galaretki rozpuścić osobno w 1 szklance wody. 1 1/2 mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Rozmieszać w pozostałym mleku mąkę i żółtka, wlać do gotującego się mleka. Wystudzić budyń.
Palmę utrzeć, dodawać po łyżce budyniu. Do tężejących galaretek dodać jabłka. Biszkopty nasączyć i przekładać warstwami. Polać polewą. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 4127 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |