|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pasztet z pieczarek |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: ½ kg pieczarek
5 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka surowe
2 cebule
1 marchewka (surowa) lub czerwona papryka
natka pietruszki (może być suszona)
około ½ szklanki mrożonego groszku lub zielonych oliwek
2 bułki namoczone w mleku, odciśnięte i zmielone
oliwa i masło do smażenia
ulubione przyprawy
|
Opis przygotowania: Cebule pokroić w kostkę . Zeszklić na oliwie z dodatkiem masła. Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać do cebuli, delikatnie przysmażyć i odparować. Wystudzić.
Jajka zetrzeć na grubych oczkach. Marchewkę pokroić w drobna kostkę.
W dużej misce umieścić pieczarki, starte jajka, marchewkę, groszek, siekaną natkę pietruszki, dwa surowe jajka, zmieloną bułkę. Wszystko wymieszać. Można dosypać troszkę bułki tartej. Konsystencja nie ma być zbyt gęsta. Przyprawić.
Przelać masę do wyłożonej pergaminem podłużnej foremki.
Piec około 60 minut w tem. 180 st. C
Pasztet wystudzić i dopiero wtedy wyciągnąć z foremki. Umieścić w pojemniku i schłodzić przez dobę w lodowce. Wtedy nabiera odpowiedniej konsystencji i smaku. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 5187 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|