żołądki drobiowe |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1 kg żołądków drobiowych
smalec
mąka
sól
oczywiście woda
|
Opis przygotowania: żołądki dokładnie myjemy i kroimy na kawałki wedle uznania; gotujemy ok godziny; po godzinie na patelni rozpuszczamy 1/3 kostki smalcu i wsypujemy około dwie czubate łyżki mąki i cały czas mieszając przypalamy mąke na brążowy kolor ; następnie odstawiamy z gazu patelnie i cały czas mieszając dolewamy wode z żołądków pilnując by nie było grudek; potem dolewamy ten sos do żołądków i gotujemy jeszce przez 15 minut; doprawiamy solą lub innymi przyprawami |
|
Opis / Uwagi: żołądk, ziemniaki, grzybki marynowane dla mnie pycha; nawet moja 5 letnia córka je uwielbia; gęstość sosu wedle uznania zależy od ilości wody i mąki |
|
|
Przepis został dodany przez: dorota82 |
Przepis czytano już 6783 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |