przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tunczyk sezamowo-pomarańczowy

Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 1 kawalek 250 1 osob
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- plaster tuńczyka około 250g - na 1 osobę
- olej sezamowy oraz oliwa z oliwek
- czerwona i żółta papryka oraz cukinie
- pasta linguine
- sok pomarańczowy
- sezam mix czarno biały
- sól
- pieprz
- świeża natka pietruszki

Opis przygotowania:
1. Gotujemy pastę aldente. Możemy odstawić i wystudzić pod wodą, zalać olejem.
2. Paprykę i cukinię kroimy w paseczki.
3. Na jednej patelni rozgrzewamy delikatnie olej sezamowy.
4. Na drugiej patelni na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy pokrojone warzywa, żeby się zrobiły kruche, delikatnie przysmażone, możemy dodać trochę sezamowego oleju dla smaku.
5. W między czasie wyjmujemy nasz kawałek tuńczyka, obtaczamy go mix sezamu i smażymy na oleju sezamowym.
6. Gdy warzywka są gotowe zalewamy je sokiem pomarańczowym, możemy również dodać plasterki pomarańczy.
7. Tuńczyka obracać z każdej strony żeby nie spalić. Ja preferuję po 3 minutki z każdej strony.
8. Do warzyw z sokiem dodajemy pastę i wszystko mieszamy.
9. Wykładamy naszą pastę z warzywami na talerz, na wierzch kładziemy tuńczyka, zalewamy sokiem z patelni, posypujemy natką Smacznego.
Opis / Uwagi:
Tuńczyka dobrze zamarynować parę godzin wcześniej w oliwie z oliwek, czarnym cytrynowym pieprzu oraz soku pomarańczowym.
Region:  Kuchnia tajska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  kubas
Przepis czytano już 5651 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin