AJVAR OSTRY DALMATINSKY |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: dowolna Głosów: 18 Ocena: 4.93 Składniki: - 3 duże czerwone papryki
- 1 średni bakłażan
- 2 duże pomidory
- 4 duże papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- ocet winny
- oliwa z oliwek
- ewentualnie słodka papryka w proszku
Jeśli nie lubisz pikantnych sosów można zmniejszyć ilość chili, aromat pozostanie i smak też.
|
Opis przygotowania: Z papryk usunąć nasiona, pokroić na duże kawałki i posmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na blasze. opiec z każdej strony tak aby skóra odchodziła od miąższu. pokrojonego w kosteczkę (ze skorka) bakłażana i opiec ok. 20 minut. tak samo jak paprykę. Upieczoną paprykę wrzucić na chwile do posolonej zimnej wody - skorka zejdzie łatwiej. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kosteczkę. Papryczki chili, cebule oraz czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa (pokrojone w kostkę) razem przesypać do wysokiego naczynia i zmiksować lub przemielić. To nie ma być pure lecz wskazane jest pozostawienie konsystencji grudek. Dodać oliwę z oliwek, ocet (do smaku), sol i ew. paprykę w proszku. Gotowy sos podgrzać w garnku lub na dużej patelni tak aby się zagotował, nie przypalić i gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków. |
|
Opis / Uwagi: W całej byłej Jugosławii każda gospodyni robiła ajvar w/g przepisu swej babci i tylko ten był najlepszy. Mój przepis pochodzi z bośniackich wzgórz okalających piękne miasto Banja Luka, chvala prijateli ,nosim was u srcu. |
|
Region: Pozostałe |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: chef7 |
Przepis czytano już 12045 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |