Pomadki owsiane lub trufelki owsiane |
|
Poziom: trudny Głosów: 4 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 kostka masła lub dobrej jakości margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 5 łyżek kakao
- 10 łyżek mleka
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 0,5 kg płatków owsianych błyskawiczne
- wiórki kokosowe do obtoczenia
|
Opis przygotowania: W garnku zagotować mleko z cukrem, dodać margarynę i kakao (jeżeli ktoś nie lubi kakao może być bez i wyjdą wtedy takie kremowe pomadki- ale proponuję dać podwójną ilość cukru waniliowego i odrobinę aromatu np. migdałowego). Zagotować do połączenia składników. Do powstałej masy dodać płatki owsiane i gotować do 2-4 minut, cały czas mieszając bo inaczej się przypali. Musi powstać gęsta masa i plastyczna by można było kulać z niej w dłoniach kuleczki.
Gdy przestygnie to jeszcze z ciepłej masy kulać kuleczki i wrzucać do wiórków kokosowych. UWAGA!!! masa lubi się przyklejać do rąk, ale nie zawsze!!! jeżeli jednak się przyklei to jest na to rada - w osobnej misce nalać sobie porządną ilość letniej wody. Żeby masa nie przyklejała się moczyć przed każdym wyrabianiem kuleczki ręce i mokrymi rękoma brać masę w dłonie i kulać. Kulka powinna być w wielkości dużej czereśni.
Schłodzić w lodówce. |
|
|
Przepis został dodany przez: syladance |
Przepis czytano już 5000 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 5) |
napisz swój komentarz (wpisów: 2) |