przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pijany śledź sylwestrowy

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
filety solone 0,5 kilogramów

pory 1 sztuk

cebula 1,5 sztuk

mleko 1 szklanek

wino białe wytrawne (mocno wytrawne) 200 mililitrów

ziele angielskie 3 ziarna

pieprz czarny 5 ziarna

imbir 1 szczypta

olej 0,5 szklanek

cukier 1 łyżek deserowych

sok z cytryny -dwie sztuki

Opis przygotowania:
Umyte filety moczyć w zimnej wodzie przez 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę. Ostatnie 2 godziny moczyć w mleku, osaczyć na sicie i pokroić w kilku centymetrowe dzwonki. Oczyszczoną cebulę pokroić w drobną kostkę, białą część pora pokroić w cieniutkie krążki.
Zalewa: do wina dodać imbir, ziele angielskie i pieprz. Krótko zagotować i wystudzić pod przykryciem. Zimną zalewę dobrze wymieszać z olejem, sokiem z cytryny i cukrem.
w słoju warstwami ułożyć śledzie na przemian z porem i cebulą, zalać marynatą i włożyć do lodówki na 2 dni.
Przepis został dodany przez:  syladance
Przepis czytano już 6474 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin