przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Świąteczna bombonierka

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
150 ml śmietany 30 %

300 gr czekolady mlecznej i 300gr czekolady gorzkiej

duża łyżka kawy rozpuszczalnej

100 gr masła

Opis przygotowania:
Połowę czekolad (po połowie z każdej ) roztopić najlepiej nad parą. Kawę ze śmietaną podgrzać. Nie wollno gotować!!!!!. Zdjąć z ognia, dodać masło, rozmieszać do rozpuszczenia i poŁączenia się skŁadników. Przestudzić.

Z letnią masą wymieszać stopioną czekoladę. Ma powstać jednolita masa.

Wysokie na 2- 3 cm naczynie wyłożyć folią przezroczystą. Wlać masę. Przykryć. Odstawić do lodówki do drugiego dnia.

Na drugi dzień masę wyłożyć na deskę, pokroić w kostkę, uformować kulki, do środka dodawać np. orzech laskowy, migdaŁ obrany, żelka, lub rodzynka itp. odstawić do lodówki na godzinę.

Pozostałą czekoladę rozpuścić.

Zanurzyć pralinki, osączać. Schłodzić.

Kulki pozawijać w różne pazŁotka lub w celofan dekorując malutką wstążeczką. Następnie do każdej smacznej, sŁodkiej bombki doczepić nitkę i zawieszamy na choinkę. Powinno wyjść okoŁo 40 bombeczek:)
Przepis został dodany przez:  syladance
Przepis czytano już 5864 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin