Roladki kakaowo- kokosowe |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: * Masa1
* 5 paczek mielonych herbatników
* 3/4 szkl. mleka
* 2 łyżki margaryny Palmy
* 3 łyżki kakao
* aromat rumowy
* 15 dag cukru pudru
* Masa 2
* 15 dag cukru pudru
* 30 dag kokosu
* 1 margaryna Palma
|
Opis przygotowania: Wyrobić osobno każdą masę z podanych składników.
Obydwie masy chłodzić ponad godzinę w lodówce.
Podzielić je na kilka części. Rozwałkować (na blacie posypanym cukrem pudrem) czarne ciasto na środek nakładać kokosowe i zwijać w roladki. Można też te masy wałkować na pergaminie i zawijać w pergamin, bardzo przydatna jest wtedy mata do zawijania sushi. Formować roladki aż do wyczerpania masy. Powstałe rulony chłodzić w lodówce kilkanaście godzin. Po tym czasie kroić w plasterki skośne lub zwyczajne. Można je ok 10 dni przechowywać, ale w chłodzie. |
|
Opis / Uwagi: Na święta roladki spłaszczam z jednej strony, żeby wyglądały jak chlebek marcepanowy i zawijam je w celofan, dekorując ładną tasiemką. Po świątecznym obiadku lub kolacji goście dostają słodką niespodziankę:) |
|
|
Przepis został dodany przez: syladance |
Przepis czytano już 4599 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |