|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Drożdżowe pierogi |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: Ciasto
1 kg mąki pszennej
1 jajko
5 dag drożdży
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
600-700 ml mleka
|
Opis przygotowania: Drożdże rozpuścić z odrobiną mleka i cukrem. Ze wszystkich składników zagnieść luźne ciasto (luźniejsze jak na tradycyjne pierogi, mniej więcej jak na pączki). Wyrabianie cista najlepiej zacząć od mniejszej ilości mleka, w razie potrzeby dolać. Gdy ciasto będzie się lało, dodać trochę mąki. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Jak wyrośnie wałkować na ok 0,5 cm i wycinać duże koła np. miseczką. Do środka każdego koła nakładać farsz, zlepiać je na środku i lekko spłaszczyć. Tak przygotowane pierogi smażyć w dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu.
Farsz może być serowy, owocowy lub mięsny- wedle uznania:) powodzenia!. |
|
|
Przepis został dodany przez: syladance | Przepis czytano już 5962 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|