|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Delicja z gruszką |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Spód ciasta:
Herbatniki lub biszkopty, wedle uznania.
Krem:
2 szklanki kremówki
1 szklanka jogurtu naturalnego
2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
4 duże twarde gruszki
5 dag cukru
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek nutelli
suszone śliweczki
|
Opis przygotowania: Krem:
Kremówkę ubijamy z cukrem i łączymy z jogurtem, całość jeszcze razem ubijamy na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach gorącej wody (wlewamy lekko przestudzoną).
Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki, gotujemy je około 5 min w syropie z 1.1/2 szklanki wody, soku z cytryny i cukru, odsączamy i studzimy.
Można też gruszeczki ugotować w słodkim winie lub w innym słodkim napoju alkoholowym, zależy jak kto lubi:) - to wersja na imprezę dla dorosłych.
Suszone śliweczki namoczyć we wrzątku. Gdy napuchną po 30 minutach potraktować je blenderem by stały się jednolitą masą. Ilość śliweczek dosłownie kilka sztuk, wedle uznania. Sliweczki wymieszać z nutellą i mozna je jeszcze lekko porozpieszczać blenderem by idealnie się połączyły ze sobą.
Każdy herbatnik lub biszkopcik smarujemy nutellą śliwkową , , ja na to jeszczę kłade suche wafle, ale jest to nie konieczne, toteż wedle gustu:))))) układamy gruszki i zalewamy gęstniejącym już kremem, odstawiamy do zastygnięcia. Z całkiem zastygniętego deseru ściągamy delikatnie obręcz formy i możemy jeszcze całość posypać tartą czekoladą lub wiórkami lub posypac gorzkim kakao. Jak na delicję przystało - Wyśmienite! |
|
|
Przepis został dodany przez: syladance | Przepis czytano już 4344 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|