|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pascha tradycyjna |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 3 l mleka
- 3 szklanki kwaśnej śmietany
- 9 żółtek
- szklanka cukru pudru
- szklanka stopionego masła
- laska wanilii
- otarta skórka z cytryny
- galaretka wieloowocowa
Bakalie:
- rodzynki
- smażona skórka pomarańczowa
- migdały
- orzechy
|
Opis przygotowania: Zagotować mleko z wanilią. Do wrzącego mleka wlać żółtka rozkłócone ze śmietaną i gotować na małym ogniu 3 - 4 min., po czym odstawić do ostygnięcia. Zimną zawiesinę wlać do płóciennego woreczka, aby ociekła serwatka. Potem włożyć woreczek pod deskę, obciążyć ją i pozostawić na noc, aby twaróg uzyskał właściwą konsystencję. Następnego dnia serek przełożyć do miski lub makutry, wlać roztopione masło, dodać cukier puder, otartą skórkę z cytryny i wszystko utrzeć na jednolitą, gładką masę. Pokroić skórkę pomarańczową i galaretkę, posiekać orzechy i migdały (sparzone i obrane ze skórki). Do masy serowej wsypać wszystkie bakalie, wymieszać i przełożyć paschę na wilgotny i wysmarowany masłem kawałek czystej gazy. Zawiniątko wstawić do lodówki na co najmniej kilkanaście godzin, aby pascha dobrze się oziębiła. Wyjąć paschę z gazy i przełożyć do salaterki bezpośrednio przed podaniem. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 6249 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|