Sernik Zebra |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Herbatniki
nutella
klika sztuk śliwek suszonych
około 2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
- 1kg sera twarogowego
- 6-8 żółtek
-2 kostki masła (250g)
- 4-6 łyżek kakao
- 4 łyżki rumu lub jeśli ktoś woli to spirytusu
- Mała kwadratowa tortownica lub blacha ale nie za duża.
|
Opis przygotowania: Śliwki suszone zalać wrzątkiem na 30 minut minimum.
żółtka utrzeć cukrem na puszystą masę
Masło (powinno mieć temp. pokojową) utrzeć z żółtkami.
Twaróg zmiksować blenderem na jednolitą masę , dodać do masła z żółtkami, dodać rum i wymieszać porządnie by wszystko ze sobą idealnie się połączyło.
Podzielić masę na dwie części. Do jednej części dodać kakao i wymieszać.
Blachę wyłożyć herbatnikami. Śliwki zmiksować blenderem i dodać do nich kilka łyżek nutelli następnie zmiksować by sie ze sobą połączyły. W ten sposób otrzymamy śliwkową nutelle. Smarujemy każdy herbatnik mieszanką nutellową i przykrywamy druga warstwą herbatników. Następnie wykładamy serowe masy na herbatniki na przemian. Raz jasna, raz ciemna, takim raczej "niechlujnym" ruchem. Starać się by na samej górze była jasna masa po całości i wygładzić. Zrobić z kartki szablon przypominający pasy zebry i przez szablon posypać wierzch sernika (przez sito) gorzkim kakao.
Schłodzić w lodówce. |
|
|
Przepis został dodany przez: syladance |
Przepis czytano już 5679 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |