|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ciasto z truskawkami,serkiem mascarpone i bita smietana |
|
Poziom: łatwy Głosów: 4 Ocena: 4.25 Składniki: Spód:
225 gram ciastek Digestive (opakowanie) lub biszkoptow
100 gram masla
Nadzienie:
250 gram mascarpone (np. z Piątnicy)
200 ml słodkiej smietany 30% tłuszczu (musi byc bardzo zimna)
5 plaskich lyzek cukru (przy kwasnych truskawkach, przy slodkich warto dac mniej), mozna dac cukier puder
1 lyzeczka ektraktu z wanilii (albo wyskrobane ziarenka z laski wanilii/pól lyzeczki aromatu waniliowego)
Wierzch:
500g truskawek (okolo)
galaretka owocowa
250ml zimnej wody
|
Opis przygotowania: Maslo pokroic na kawalki, roztopic na malym ogniu. Zdjac z ognia i nieco przestudzic.
Ciastka bardzo drobno pokruszyc - najlepiej malakserem (ewentualnie w woreczku uzywając walka), dodac maslo - masa powinna miec konsystencję mokrej bulki tartej lub wylozyc spod biszkoptami.
Tortownice (u mnie o szerokosci 24) wylozyc masą ciasteczkową, ugniac, tworząc spód, wykladac tez boki tortownicy. Schladzac w lodowce (na czas przygotowania masy).
Mascarpone dokladnie zmiksowac z cukrem i z ektraktem z wanilii. W innym naczyniu bardzo zimną smietanę 30% (albo 36%) ubic na sztywno (po odwróceniu naczynia, masa pozostaje nieruchoma), dodac ja do masy mascarpone i mieszac delikatnie lyzką, az do dokladnego polaczenia się skladników.
Truskawki umyc, usunac szypulki, pokroic na plastry. W zimnej wodzie rozpuscic galaretke, zagotowac dokladnie mieszajac. Odstawic.
Na spod ciasteczkowy wylozyc mase z mascarpone i bita smietana. Na to ulozyc truskawki, zalac tezejaca galaretka (praca z galaretka jest trudniejsza w upalne dni).
Wstawic do lodowki najlepiej na kilka godzin. |
|
Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis został dodany przez: aska1 | Przepis czytano już 14292 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|