|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pieczeń wieprzowa w sosie żurawinowym |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: * 1 kg wieprzowiny na pieczeń (najlepiej szynki lub łopatki)
* 5 dag słoniny
* główka czosnku
* 2-3 łyżki oleju
* 4-5 łyżek musztardy ziarnistej (francuskiej)
* 1 łyżka płynnego miodu
* 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
* mielone ziele angielskie i jagody jałowca
Sos:
* 30 dag żurawiny
* 2-3 łyżki cukru
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* imbir
* sól
* gałązka rozmarynu do dekoracji
|
Opis przygotowania: 1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Musztardę wymieszaj z miodem, rozmarynem, olejem, 3 roztartymi jagodami jałowca i szczyptą ziela angielskiego. Powstałą bejcą (powinna mieć konsystencję majonezu) posmaruj wieprzowinę. Włóż do kamiennego naczynia, przykryj. Odstaw na 2 dni do lodówki.
2.Słoninę włóż do zamrażalnika i mocno ochłodź, następnie potnij w cienkie słupki. Czosnek obierz. Podziel na ząbki, większe przekrój.
3. Mięso ponakłuwaj wąskim długim nożem. W otwory powtykaj paski słoniny i ząbki czosnku. Tak przygotowaną wieprzowinę włóż do naczynia, żaroodpornego. Podlej kilkoma łyżkami wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. i piecz około 15 minut. Po upływie tego czasu zredukuj temperaturę do 180 st. i piecz mięso jeszcze 45-50 minut.
4. W tym czasie przygotuj leśny sos. Przebierz i oczyść żurawinę. Zalej 1/2 szklanki wody i rozgotuj. Dwie łyżki żurawiny odłóż, a pozostałą przetrzyj przez gęste sito. Przecier przełóż do rondelka i postaw na małym ogniu. Mieszając, dolej mąkę ziemniaczaną rozrobioną z 3-4 łyżkami wody. Zagotuj. Sos dopraw cukrem, startym imbirem oraz odrobiną soli. Gotowe mięso pokrój na porcje, udekoruj odłożoną żurawiną i rozmarynem. Sos przelej do sosjerki, ustaw obok półmiska z pieczenia. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 6096 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|