|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pieczeń barania z szynką |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: * 1 kg baraniny (z łopatki lub udźca)
* sól
* pieprz
* 2 ząbki czosnku
* 10 dag masła
* 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
* 2-3 gałązki rozmarynu
Farsz:
* 5 dag bułki
* 1 szklanka mleka
* 15 dag gotowanej szynki
* 5 dag surowego szpiku wołowego (lub 5 dag masła)
* 1 cebula
* 2 dag masła
* 10 dag pieczarek
* 1 łyżeczka posiekanej natki
* 1 jajko
|
Opis przygotowania: Szeroki płat baraniny oczyść z tłuszczu i delikatnie rozbij tłuczkiem, nadając mu kształt kwadratu. Posól, popieprz i natrzyj roztartym czosnkiem. Przygotuj farsz: namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę przepuść przez maszynkę razem z szynką i szpikiem (lub masłem). Na maśle przesmaż drobno posiekaną cebulę (nie rumieniąc jej) i pieczarki. Wszystkie składniki farszu wymieszaj, dodaj natkę i jajko, wyrób na jednolitą masę. Mięso posmaruj farszem, ciasno zwiń w wałek i obwiąż nitką. Obsmaż ze wszystkich stron na gorącym maśle, włóż do naczynia żaroodpornego wraz z gałązkami rozmarynu i piecz 1-1,5 godz. w 180°C, polewając od czasu do czasu śmietaną. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 4723 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|