Zrazy zawijane boczkiem - mniam |
|
Poziom: łatwy Czas: 50 min. Porcji: 4 PORCJE Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - rostbef - 60 dag
- boczek wędzony - 8 plastrów
- ogórek kiszony - 1 duży
- cebula - 1 szt duża
- masło
- 200 ml bulionu
- musztarda np. sarepska lub dijon
- pieprz
- sól
------to klasyka-----
można dodać inne przyprawy w/g upodobań smakowych
|
Opis przygotowania: Mięso myjemy starannie, osuszamy, kroimy na plastry (4 porcje) rozbijamy tłuczkiem, wcieramy pieprz i sól z umiarem, tak do smaku (lub innymi przyprawami). Cebulę posiekać i zrumienić na maśle. Mięso nasmaruj musztardą tylko z jednej strony, do środka włóż ogórek pokrojony w słupek z cebulą (można dodać marchew, por, grzyby i inne tam dodatki). Następnie zwiń w roladki owijając dwoma plastrami boczku. Teraz możemy obwiązać nićmi używanymi w gastronomii lub przekuć patyczkami do szaszłyków czy wykałaczkami. Zrazy obsmażamy na maśle na złoty kolor, podlewamy bulionem (wołowy, lub wołowo warzywny) dusimy około 30 minut. Powstały sos możemy zabielić śmietaną lub po wyjęciu mięsa zredukować do gęstej cieczy w ten czas mamy sos własny! Doprawiamy pieprzem i solą.
Proste, co nie, zatem...
Smacznego!!! |
|
Opis / Uwagi: Zrazy możemy podać z kaszą lub pieczonymi ziemniaczkami z dodatkiem ogórków kiszonych czy tez czerwoną kapustą. Nie używamy dużo tłuszczu, z boczku trochę go się wytopi. Jeśli ktoś nie lubi smaku z pod boczku przed wlaniem wywaru, odlej! Danie dominuje prostotą, modyfikujmy dania (kombinacja smaków i dodatków), niech wyobraźnia będzie z wami! |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: jaceksz |
Przepis czytano już 5444 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |