Sernik mrożony - czekoladowo-kawowy |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Składniki:
25dag serka homogenizowanego
puszka skondensowanego mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
łyżka gorącej wody
szklanka bitej śmietany (ubitej naturalnej śmietany kremówki)
tabliczka czekolady
2 łyżki mleka
kostka margaryny
1.5 szklanki pokruszonych herbatników
1/4 szklanki cukru
|
Opis przygotowania: Wymieszać w misce herbatniki, stopioną margarynę oraz cukier. Dokładnie zagnieść składniki. Masą wylepić dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm. Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku i schłodzić, kawę rozpuścić w łyżce wrzącej wody i ostudzić. Ser zmiksować na puszystą masę, stopniowo dodając skondensowane mleko, kawę oraz czekoladę. Masę serową wymieszać, delikatnie połączyć z bitą śmietaną i włożyć do tortownicy. Wierzch wyrównać. Ciasto nakryć folią i włożyć do zamrażarki na 12 godz.
Przed podaniem ściągnąć folię, boki tortownicy i odczekać z 10 minut by ciasto lekko odtajało:) Podawać ciasto posypane startą czekoladą gorzką i z wiśniami kandyzowanymi lub świeżymi lub można kupic mrożone i udekorować wiśniami (oczywiście rozmrożonymi) smacznego. |
|
|
Przepis został dodany przez: syladance |
Przepis czytano już 5239 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |