przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gnudi - włoskie kluski

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
400 g liści szpinaku
200 g sera ricotta
50 g świeżo startego Parmezanu
1 jajko
ok. 80-100 g mąki pszennej
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
sól i pieprz do smaku
do podania: 40 g masła i ok. 15 listków świeżej szałwi

Opis przygotowania:
Szpinak umyć, włożyć do garnka, dodać 2 łyżki wody i gotować ok. 2-3 minut. Następnie odcisnąć z niego jak najwięcej wody i drobno posiekać.
Włożyć do miski, dodać ricottę, parmezan, jajko, gałkę muszkatołową i mąkę - mąkę należy dodawać stopniowo. Masa będzie dosyć miękka, ale w żadnym razie nie powinna być płynna. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki.
W tym czasie w małym garnuszku rozpuścić ok. 40 g masła, dodać szałwię i odstawić.
Kiedy masa zostanie schłodzona, dłońmi zwilżonymi wodą, formować niewielkie, płaskie kluski (ok. 3 cm średnicy), obtoczyć je delikatnie w mące i wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Kiedy wypłyną, gotować ok. 1/2 - 1 minuty, wyjąć łyżką cedzakową na talerz i podawać polane masłem szałwiowym i oprószone parmezanem.
Opis / Uwagi:
Przepis znalazłam na internecie. Ale kluseczki jadłam we Włoszech w restauracji. Są pyszne!!!!!!! leciutkie, rozpływające się w ustach. Gotuje się jej chwilkę. Uważajcie by nie rozgotować.
Przepis został dodany przez:  syladance
Przepis czytano już 5997 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin