|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Krem z sarniej wątróbki z grzankami |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
- 60 dag wątróbki z sarny, daniela, jelenia lub łosia
 - pęczek włoszczyzny bez kapusty
 - 10 dag cebuli
 - 10 dag tłuszczu
 - 3 żółtka
 - 1 łyżka drobno pokrajanej zielonej pietruszki
 - sól
 pieprz
 
 
 |  | Opis przygotowania: Włoszczyznę umyć, oczyścić, wypłukać i zetrzeć na tarce do jarzyn o grubych oczkach. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać. Tłuszcz rozgrzać w patelni, włożyć rozdrobnione warzywa łącznie z cebulą, obsmażyć stale mieszając. Wątróbkę obrać z błon, wyżyłować, pokrajać w kostkę i dodać do obsmażonych warzyw i razem chwilę obsmażyć, następnie przełożyć do rondla, wlać szklankę przegotowanej wody i dusić pod przykryciem około pół godziny. Ochłodzone warzywa i wątróbkę dwukrotnie zmielić przez maszynkę do mięsa. Do garnka wlać 2,5 l przegotowanej wody, przecedzony sos z duszenia, zmielone warzywa i wątróbkę, chwilę pogotować. Zupę przetrzeć przez sito, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować, odstawić i zaciągnąć żółtkami. Zupę podawać w bulionówkach, posypaną zieloną pietruszką z dodatkiem grzanek.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia polska |  |  |  | Przepis czytano już 5960 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |