|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
PASZTET TRADYCYJNY DOMOWY |
|
Poziom: średni Czas: 120 min. Porcji: dowolna Głosów: 3 Ocena: 4.00 Składniki: 30 dkg wątróbki drobiowej,
1 kg mięsa wieprzowego( łopatka),
70 dkg boczku surowego,
3 jajka,
2 bułki ,
2 średnie cebule,
3 ząbki czosnku,
jarzynka lub Vegeta, pieprz, sól, maggi, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, majeranek, tymianek
|
Opis przygotowania: Mięso i boczek pokroić w kawałki tak duże aby mieściły się w maszynce do mielenia mięsa. Ugotować razem z ½ łyżki Vegety, liściem laurowym i angielskim zielem. Gdy będzie miękkie odstawić z ognia i wystudzić. Wywar zachować. Namoczyć bułki w wywarze z mięsa. Odcisnąć. Na patelni na odrobinie oleju podsmażyć wątróbkę razem z pokrojoną cebulą. Po wystudzeniu mięso, wątróbkę, cebulę, czosnek, bułki i boczek zmielić w maszynce do mielenia mięsa dwukrotnie na dużym sitku. Jeśli ktoś lubi pasztety kremowe to zmielić całość jeszcze raz na drobnym sitku. Ja należę do lubiących grubo mielony. Do naczynia z mielonym mięsem wbijamy jajka, dodajemy pieprz, sól, tymianek, majeranek, Vegetę (ostrożnie sól i Vegeta są słone-nie przesolić) i bardzo starannie wyrabiamy na gładką masę. Gdy masa jest za sucha dodać odrobinę wywaru z mięsa. Foremki posmarować tłuszczem, obsypać lekko bułką tartą i nałożyć masę mięsną pozostawiając ok. centymetra od góry. Piec w piekarniku w temperaturze 160 st. C przez ok. 40-50 minut zależy od piekarnika. Sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Podawać na zimno z chrzanem, ćwikłą, sosami i pieczywem.
Przepis sprawdzony przez pokolenia lecz z konieczności zmodyfikowany gdyż nasi dziadowie dodawali wiele różnych mięs nagromadzonych przez gospodynię, ścinki wędlin, przaśny chleb, aby pasztety długo się trzymały zalewano je roztopionym smalcem a skwarki szły do pasztetu, do mielenia. Najczęściej robiono je z dziczyzny która jest trudnym mięsem do obróbki i wymaga wiele zachodu a do pasztetu pasowała wyśmienicie. Zające, sarny, dziki, perliczki, gęsi, kaczki, dawały smak pasztetom naszych ojców teraz trudny , a wręcz niemożliwy do odtworzenia |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 10788 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
thx Dodał/a ~Piotrek dnia 2013-03-15 17:05:24
dziękuję :)
|
|
|
|