Sernik z ciastem kakaowym |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: SERNIK:
1,5 kg sera białego
2 szklanki cukru pudru
1 szklanka stopionego masła
14 jajek (białka na końcu ubić i dodać)
skórka cytrynowa + sok z połowy cytryny
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Sernix
cukier waniliowy
opruszone w mące rodzynki
suszone morele pokrojone w kostkę
skórka pomarańczowa
CIASTO KAKAOWE:
8 łyżeczek kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 jajka
1 kostka masła 82% tłuszczu
1/2 kostki palmy
|
Opis przygotowania: Ciasto kakaowe:
Z podanych składników na ciasto kakaowe ugnieść ciasto, podzielić na 2 części i wstawić do zamrażarki.
Następnie jedną część zetrzeć na tarku na blachę, zalać "sernikiem" i górę sernika posypać drugą startą częścią ciasta.
Sernik:
Ser zmielony zmiksować ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli, szczyptę proszku do pieczenia, Sernix, cukier puder i cukier waniliowy- wszystko zmiksować. Na koniec dodać rodzynki, morele, skórkę pomarańczową i ubitą pianę z białek i delikatnie pomieszać.
Nałożyć (jak już wcześniej wspomniałam) masę na blachę posypaną ciemnym ciastem i przkryć drugą połową. Piec na małym ogniu przez około 1,5 godziny. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: moniczka07 |
Przepis czytano już 4971 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |