|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Marchew po litewsku |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 1 Ocena: 3.00 Składniki: 6 dużych marchewek,
3 łyżki masła, 8 - 10 suszonych prawdziwków,
2 cebule, łyżka mąki, 2 łyżki gęstej śmietany,
2 łyżki siekanej natki pietruszki, sól, pieprz
|
Opis przygotowania: Grzyby moczyć w niewielkiej ilości wody przez noc. Następnego dnia ugotować i posiekać. Marchewki przekroić wzdłuż na pół, usunąć jasne rdzenie, wrzucić na 5 - 6 min do osolonego wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą i wystudzić. Obraną cebule posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby, dusić przez chwile, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z łyżki masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić wywarem z grzybów i gotować, aż sos zgęstnieje, dodać śmietanę i podsmażone grzyby z cebulą. Podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając, masa powinna być gęsta, dodać natkę pietruszki. Nadziać połówki marchewki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polewać stopionym masłem, zapiekać ok. 20 min w temperaturze 180st. |
|
Opis / Uwagi: Suszone grzyby można zastąpić świeżymi lub pieczarkami, ale smaczniejsze jest z leśnymi |
| Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis został dodany przez: cassatek1981 | Przepis czytano już 4789 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|