przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Marchew po litewsku

Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Głosów: 1
Ocena: 3.00
Składniki:
6 dużych marchewek,
3 łyżki masła, 8 - 10 suszonych prawdziwków,
2 cebule, łyżka mąki, 2 łyżki gęstej śmietany,
2 łyżki siekanej natki pietruszki, sól, pieprz

Opis przygotowania:
Grzyby moczyć w niewielkiej ilości wody przez noc. Następnego dnia ugotować i posiekać. Marchewki przekroić wzdłuż na pół, usunąć jasne rdzenie, wrzucić na 5 - 6 min do osolonego wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą i wystudzić. Obraną cebule posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby, dusić przez chwile, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z łyżki masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić wywarem z grzybów i gotować, aż sos zgęstnieje, dodać śmietanę i podsmażone grzyby z cebulą. Podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając, masa powinna być gęsta, dodać natkę pietruszki. Nadziać połówki marchewki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polewać stopionym masłem, zapiekać ok. 20 min w temperaturze 180st.
Opis / Uwagi:
Suszone grzyby można zastąpić świeżymi lub pieczarkami, ale smaczniejsze jest z leśnymi
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis został dodany przez:  cassatek1981
Przepis czytano już 4789 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin