przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Oryginalne naleśniki francuskie z nadzieniem rabarbarowym

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Składniki na ciasto:
10 g masła, roztopionego
250 g mąki
2 łyżki cukru pudru
3 jajka
250 ml mleka
250 ml cydru
szczypta soli

Składniki na nadzienie:

1 pęczek rabarbaru, około 500 g
sok z 1 pomarańczy lub 1/2 filiżanki soku pomarańczowego
20 daktyli
50 g brązowego cukru

Opis przygotowania:
Naleśniki usmażyć tak jak tradycyjne.

Rabarbar umyć, odciąć twarde końce i pokroić na kawałki. Daktyle wypestkować i również pokroić na kawałki.

Do dużej patelni lub rondla z grubym dnem włożyć rabarbar, wsypać cukier i wlać sok z pomarańczy. Zagotować, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Odkryć, dodać daktyle, wymieszać, zwiększyć ogień i mieszając odparować nadmiar płynu. Po uzyskaniu konsystencji konfitury rabarbar zdjąć z ognia.

Konfiturę przełożyć na nalesniki i rozsmarować, zawinąć w rulonik lub złożyć w trójkąt. Mozna polać syropem klonowym lub innym.

Francuzi jeszcze do kieliszka nalewaja sobie cydr i takie naleśniki popijają cydrem:). Smacznego.
Przepis został dodany przez:  syladance
Przepis czytano już 4964 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin