|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Oryginalne naleśniki francuskie z nadzieniem rabarbarowym |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Składniki na ciasto:
10 g masła, roztopionego
250 g mąki
2 łyżki cukru pudru
3 jajka
250 ml mleka
250 ml cydru
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
1 pęczek rabarbaru, około 500 g
sok z 1 pomarańczy lub 1/2 filiżanki soku pomarańczowego
20 daktyli
50 g brązowego cukru
|
Opis przygotowania: Naleśniki usmażyć tak jak tradycyjne.
Rabarbar umyć, odciąć twarde końce i pokroić na kawałki. Daktyle wypestkować i również pokroić na kawałki.
Do dużej patelni lub rondla z grubym dnem włożyć rabarbar, wsypać cukier i wlać sok z pomarańczy. Zagotować, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Odkryć, dodać daktyle, wymieszać, zwiększyć ogień i mieszając odparować nadmiar płynu. Po uzyskaniu konsystencji konfitury rabarbar zdjąć z ognia.
Konfiturę przełożyć na nalesniki i rozsmarować, zawinąć w rulonik lub złożyć w trójkąt. Mozna polać syropem klonowym lub innym.
Francuzi jeszcze do kieliszka nalewaja sobie cydr i takie naleśniki popijają cydrem:). Smacznego. |
|
|
Przepis został dodany przez: syladance | Przepis czytano już 4964 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|