przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





HOLLUNDERSAFT - Sok z kwiatów czarnego bzu - juz kwitnie!!!!

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
5 i pół litra wody (przegotowanej)
5 kg. cukru
1dkg. kwasku cytrnowego, można dodać sok z cytryn
około 40 - 50 spadochronów kwiatowych czarnego bzu

wszystko zalać letnią wodą wymieszać i zostawić na 24 godziny. Następnie przecedzić przez gęste sito lub płótno by był klarowny i rozlać do szklanych butelek, dobrze jest zakrętki zdezynfekować spirytusem. Przesmarować spirytusem podpalic na szybko zakrętkę i zakręcić. Nie pasteryzować!!!!! trzymać w chłodnym miejscu i ciemnym.

Opis przygotowania:
Przepis dostałąm od taty i mamy. Tata nauczył sie robić ten sok w zakonie w Austrii. Polecam. Wyśmienity.
Jeżeli doda się więcej kwiatów sok będzie bardziej aromatyczny.
Opis / Uwagi:
Uwaga!!! nie myć kwiatów przed robieniem. Bo spłuczemy cały smak i aromat . Jedynie je przejrzeć czy nie ma muszek i innych owadów. KWiaty nie mogą być przekwitnięte.
Przepis został dodany przez:  syladance
Przepis czytano już 5174 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin