|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Cassata siciliana - włoskie ciasto |  |  |  | Składniki:Poziom: trudny Głosów: 0Ocena: 0.00
Składniki na masę migdałową:
 
 200 g zmielonych na miałko migdałów,
 
 200 g cukru,
 
 100 g wody,
 
 zielony barwnik spożywczy.
 
 Składniki na masę serową:
 
 500 g serka ricotta,
 
 300 g cukru,
 
 50 g owoców kandyzowanych,
 
 50 g kropelek gorzkiej czekolady,
 
 cukier waniliowy.
 
 Dodatkowe składniki:
 
 ½ szklanki rumu,
 
 cukier,
 
 woda,
 
 owoce kandyzowane do dekoracji ciasta,
 
 biszkopt ,
 
 150 g cukru pudru.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Wykonanie masy migdałowej:
 Rozpuścić cukier w wodzie i zagotować ciągle mieszając. W momencie gdy woda zacznie się zagęszczać natychmiast dodać zmielone na miałki pył migdały i łyżkę zielonego barwnika spożywczego w płynie. Dokładnie zamieszać i przelać na stół, dokładnie ugniatać otrzymaną masę, dopóki nie stanie się giętka, elastyczna i gładka.
 Następnie rozwałkować ją na grubość około 7 milimetrów.
 
 Wykonanie masy serowej:
 Odcisnąć zbyt dużą ilość wody z ricotty. Dokładnie wymieszać ricottę z cukrem i cukrem waniliowym.
 Odczekać godzinę i po tym czasie dodać do masy owoce kandyzowane, kropelki gorzkiej czekolady, zamieszać.
 
 Przeciąć biszkopt na trzy dyski. Jeden z nich położyć na spodzie okrągłej foremki ze skośnymi bokami. Biszkopt namoczyć syropem z wody, cukru i odrobiny rumu. Boki ciasta zrobić z masy migdałowej, która będzie plastyczna jak plastelina.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: W środek wlać masę serową, wygładzić, przykryć dyskiem z biszkoptu. Włożyć ciasto na około godzinę do lodówki. Po tym czasie przygotować polewę z cukru pudru i niepełnej szklanki wody (podgrzać cukier w wodzie, aż stanie się przezroczysty). Ciepły jeszcze lukier wylać na cassatę, dokładnie rozprowadzić po jej powierzchni, wygładzić na bokach. Gdy zastygnie na wierzchu ciasta zrobić dekorację z owoców kandyzowanych.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  syladance |  | Przepis czytano już 5909 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |