przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Cassata siciliana - włoskie ciasto

Poziom: trudny
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Składniki na masę migdałową:

200 g zmielonych na miałko migdałów,

200 g cukru,

100 g wody,

zielony barwnik spożywczy.

Składniki na masę serową:

500 g serka ricotta,

300 g cukru,

50 g owoców kandyzowanych,

50 g kropelek gorzkiej czekolady,

cukier waniliowy.

Dodatkowe składniki:

½ szklanki rumu,

cukier,

woda,

owoce kandyzowane do dekoracji ciasta,

biszkopt ,

150 g cukru pudru.

Opis przygotowania:
Wykonanie masy migdałowej:
Rozpuścić cukier w wodzie i zagotować ciągle mieszając. W momencie gdy woda zacznie się zagęszczać natychmiast dodać zmielone na miałki pył migdały i łyżkę zielonego barwnika spożywczego w płynie. Dokładnie zamieszać i przelać na stół, dokładnie ugniatać otrzymaną masę, dopóki nie stanie się giętka, elastyczna i gładka.
Następnie rozwałkować ją na grubość około 7 milimetrów.

Wykonanie masy serowej:
Odcisnąć zbyt dużą ilość wody z ricotty. Dokładnie wymieszać ricottę z cukrem i cukrem waniliowym.
Odczekać godzinę i po tym czasie dodać do masy owoce kandyzowane, kropelki gorzkiej czekolady, zamieszać.

Przeciąć biszkopt na trzy dyski. Jeden z nich położyć na spodzie okrągłej foremki ze skośnymi bokami. Biszkopt namoczyć syropem z wody, cukru i odrobiny rumu. Boki ciasta zrobić z masy migdałowej, która będzie plastyczna jak plastelina.
Opis / Uwagi:
W środek wlać masę serową, wygładzić, przykryć dyskiem z biszkoptu. Włożyć ciasto na około godzinę do lodówki. Po tym czasie przygotować polewę z cukru pudru i niepełnej szklanki wody (podgrzać cukier w wodzie, aż stanie się przezroczysty). Ciepły jeszcze lukier wylać na cassatę, dokładnie rozprowadzić po jej powierzchni, wygładzić na bokach. Gdy zastygnie na wierzchu ciasta zrobić dekorację z owoców kandyzowanych.
Przepis został dodany przez:  syladance
Przepis czytano już 5121 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin