|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Cassata siciliana - włoskie ciasto |
|
Poziom: trudny Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Składniki na masę migdałową:
200 g zmielonych na miałko migdałów,
200 g cukru,
100 g wody,
zielony barwnik spożywczy.
Składniki na masę serową:
500 g serka ricotta,
300 g cukru,
50 g owoców kandyzowanych,
50 g kropelek gorzkiej czekolady,
cukier waniliowy.
Dodatkowe składniki:
½ szklanki rumu,
cukier,
woda,
owoce kandyzowane do dekoracji ciasta,
biszkopt ,
150 g cukru pudru.
|
Opis przygotowania: Wykonanie masy migdałowej:
Rozpuścić cukier w wodzie i zagotować ciągle mieszając. W momencie gdy woda zacznie się zagęszczać natychmiast dodać zmielone na miałki pył migdały i łyżkę zielonego barwnika spożywczego w płynie. Dokładnie zamieszać i przelać na stół, dokładnie ugniatać otrzymaną masę, dopóki nie stanie się giętka, elastyczna i gładka.
Następnie rozwałkować ją na grubość około 7 milimetrów.
Wykonanie masy serowej:
Odcisnąć zbyt dużą ilość wody z ricotty. Dokładnie wymieszać ricottę z cukrem i cukrem waniliowym.
Odczekać godzinę i po tym czasie dodać do masy owoce kandyzowane, kropelki gorzkiej czekolady, zamieszać.
Przeciąć biszkopt na trzy dyski. Jeden z nich położyć na spodzie okrągłej foremki ze skośnymi bokami. Biszkopt namoczyć syropem z wody, cukru i odrobiny rumu. Boki ciasta zrobić z masy migdałowej, która będzie plastyczna jak plastelina. |
|
Opis / Uwagi: W środek wlać masę serową, wygładzić, przykryć dyskiem z biszkoptu. Włożyć ciasto na około godzinę do lodówki. Po tym czasie przygotować polewę z cukru pudru i niepełnej szklanki wody (podgrzać cukier w wodzie, aż stanie się przezroczysty). Ciepły jeszcze lukier wylać na cassatę, dokładnie rozprowadzić po jej powierzchni, wygładzić na bokach. Gdy zastygnie na wierzchu ciasta zrobić dekorację z owoców kandyzowanych. |
| |
Przepis został dodany przez: syladance | Przepis czytano już 5121 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|