Muffiny z owocami (borówka, malina, poziomka) |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 12 Głosów: 1 Ocena: 4.00 Składniki: składniki sypkie:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskich
składniki mokre:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
10 dag roztopionego masła
kruszonka:
5 dag zimnego masła w małych kawałkach
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
|
Opis przygotowania: 1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papilotkami (ewentualnie wysmaruj masłem lub spryskaj tłuszczem do pieczenia).
2.Wszystkie składniki kruszonki przełóż do miseczki i szybko zagnieć masę - nie powinna być jednolita, ale powinna być w jednym kawałku. Odłóż do lodówki.
3.W misce wymieszaj delikatnie - by nie rozgnieść borówek - wszystkie składniki suche.
4.W drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem. Dodaj powoli roztopione masło i energicznie wymieszaj. Dodaj mieszaninę do składników sypkich i delikatnie wymieszaj - masa nie powinna być bardzo jednorodna.
5.Ciastem napełnij papilotki włożone do gniazd w blasze aż do ich brzegów (muffiny ładnie wyrosną i będą miały "czapeczki").
6.Kruszonkę zetrzyj na grubej tarce na talerzyk i posyp nią każde ciastko.
7.Wstaw do piekarnika na 25 minut. Muffiny są gotowe, kiedy kruszonka stanie się lekko brązowa, a z piekarnika zacznie wydobywać się zniewalający zapach. |
|
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 4749 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |