|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Krewetki w sosie własnym na ryżu |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Porcji: 2 Głosów: 27 Ocena: 4.12 Składniki: 10-12 krewetek tygrysich (bez głowy)
Liść laurowy
Kostka rosołowa
Masło - 30g
Mąka pszenna
Śmietana 18%
Czosnek - 2 ząbki
Zioła prowansalskie
Ryż basmanti 2 woreczki (150g jeśli jest sypany)
|
Opis przygotowania: Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Krewetki płuczemy i wrzucamy do rondelka, wlewamy około 300ml zimnej wody (1 i 1/5 szklanki), dodajemy pół drobiowej kostki rosołowej, liść laurowy i gotujemy, gdy zacznie wrzeć gotujemy minutę i wyjmujemy łyżką cedzakową krewetki na talerz/deskę, by obciekły i ostygły. Tymczasem odlewamy do kubka wywar tak by 1/3 kubka była wypełniona, po chwili możemy dodać tam 2 łyżki śmietany. Śmietany, które mają mniej niż 30% muszą być hartowane, a robię to właśnie w taki sposób. Dokładnie mieszamy i dopiero teraz możemy całość przelać znów do rondelka, wymieszać i zagotować. Gdybyśmy od razu dodali śmietany do gotującego się wywaru śmietana ścięłaby się i w tym momencie zabilibyśmy sos, bo nie byłby jednolity i aksamitny, o kwaśności nie wspominając. Z wywaru wyjmujemy liść laurowy i zmniejszamy ogień do minimum, gdy przestanie gotować się tak intensywnie możemy zagęścić zawiesiną, czyli mąką pszenną rozprowadzoną z zimną wodą. Energicznie mieszamy by zawiesina związała się z wywarem, a nie zamieniła się w grudki pod wpływem temperatury. Rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy na nią czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, krewetki, które wcześniej odłożyliśmy na bok, teraz obieramy z łatwością z pancerza na ogonkach i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy na patelnię i posypujemy ziołami prowansalskimi, smażymy je tak około 2-3 minut. Zmniejszamy ogień i po chwili przelewamy nasz sos na patelnie i mieszamy i gotujemy kolejne 2-3 minuty na małym ogniu. Teraz sos redukuje się znacznie szybciej, bo powierzchnia parowania jest większa. Czas na spróbowanie, jeśli jest za mało słony to kruszymy resztę kostki rosołowej (bo zużyliśmy tylko połowę) i dokładnie mieszamy gotując jeszcze chwilę.
Życzę smacznego :) |
|
Region: Pozostałe | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: majki | Przepis czytano już 5150 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2) | napisz swój komentarz (wpisów: 3) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
... Dodał/a majki dnia 2011-10-11 20:27:23
Fakt, konstruktywny. Tak czy inaczej, staram się opisać cały proces przygotowania potraw szczegółowo by zwrócić czytelnikom uwagę na rzeczy dla niektórych oczywiste, a dla innych mniej, które są istotne. Jest duże grono osób, które w internecie na portalach takich jak ten szuka pomysłu na obiad, albo nowych rozwiązań w swojej kuchni. A Ty chcesz mnie ukrzyżować za to, że chcę pomóc? Przepraszam...
| ... Dodał/a ~tomek dnia 2011-10-09 23:57:23
bardzo konstruktywny komentarz, nie ma co...
| paprula Dodał/a ~gienia dnia 2011-10-09 20:11:50
ale ty jesteś paprula, taki nadęty, pewno masz dużo do powiedzenia i "ogromne doświadczenie" jako kucharz,
|
|
|
|