przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Haluszki - Słowackie kluski kładzione


Poziom: b. łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 2
Głosów: 21
Ocena: 4.36
Składniki:
Mąka pszenna - 1 szklanka
3 młode ziemniaki
Jajko
Sól
Pieprz
Kiełbasa 20dag
Śmietankowy serek topiony

Opis przygotowania:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, wrzucamy do miski. Wbijamy jajko i mieszamy ręką łącząc składniki, dolewamy nieco ciepłej wody, ale nie za dużo bo trochę wody wyszło też z ziemniaków. Dodajemy szczyptę soli i 3 szczypty pieprzu i zasypujemy mogą, wciąż mieszamy, wyrabiamy jednolite ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dosypujemy jeszcze trochę mąki. Kładziemy na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy minutę od momentu wypłynięcia, mieszamy co jakiś czas drewnianą łyżką by kluski nie przywarły do dna. Na Słowacji haluszki podaje się z bryndzą lub z kiełbasą, my możemy ponieść się fantazji i zrobić omastę łączącą oba warianty. Na patelni smażymy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę i posypujemy nią kluski gdy będą już gotowe. A serek topiony rozprowadzamy zaraz po odcedzeniu naszych kluseczków i umieszczeniu ich w glinianej misce.
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 8960 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ


Dodał/a majki





Haluszki
Dodał/a ~Ania dnia 2017-05-09 21:06:03

Przepis ten przypomina mi polskie przecieraki (kluski ziemniaczane), a nie białe słowackie pyszne haluszki, które zawsze jadam będąc na Słowacji. Haluszki przypominają polskie kluski kładzione, a różnica polega na sposobie ich formowania.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin