|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Haluszki - Słowackie kluski kładzione |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 20 min. Porcji: 2 Głosów: 21 Ocena: 4.36 Składniki: Mąka pszenna - 1 szklanka
3 młode ziemniaki
Jajko
Sól
Pieprz
Kiełbasa 20dag
Śmietankowy serek topiony
|
Opis przygotowania: Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, wrzucamy do miski. Wbijamy jajko i mieszamy ręką łącząc składniki, dolewamy nieco ciepłej wody, ale nie za dużo bo trochę wody wyszło też z ziemniaków. Dodajemy szczyptę soli i 3 szczypty pieprzu i zasypujemy mogą, wciąż mieszamy, wyrabiamy jednolite ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dosypujemy jeszcze trochę mąki. Kładziemy na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy minutę od momentu wypłynięcia, mieszamy co jakiś czas drewnianą łyżką by kluski nie przywarły do dna. Na Słowacji haluszki podaje się z bryndzą lub z kiełbasą, my możemy ponieść się fantazji i zrobić omastę łączącą oba warianty. Na patelni smażymy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę i posypujemy nią kluski gdy będą już gotowe. A serek topiony rozprowadzamy zaraz po odcedzeniu naszych kluseczków i umieszczeniu ich w glinianej misce. |
|
Region: Pozostałe | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: majki | Przepis czytano już 8960 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
Haluszki Dodał/a ~Ania dnia 2017-05-09 21:06:03
Przepis ten przypomina mi polskie przecieraki (kluski ziemniaczane), a nie białe słowackie pyszne haluszki, które zawsze jadam będąc na Słowacji. Haluszki przypominają polskie kluski kładzione, a różnica polega na sposobie ich formowania.
|
|
|
|