|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Wegetariański placek a'la "po węgiersku" |  |  |  | Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  20 min.Porcji:  1Głosów: 15Ocena: 4.73
3 średnie ziemniaki
 Mąka pszenna
 Jajko
 odrobina ciepłej wody
 Sól
 Pieprz
 2 pomidory
 Olej
 
 
 |  | Opis przygotowania: Wyrabiamy masę ziemniaczaną:
 Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach lub kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera, dodajemy jajko i sypiemy po trochu mąkę, wlewamy odrobinkę ciepłej wody i mieszamy palcami naszą masę, sypiemy mąkę do uzyskania półstałej-półpłynnej konsystencji, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wylewamy na gorącą patelnie na rozgrzany olej, rozprowadzamy dokładnie po powierzchni patelni. W między czasie kroimy nasze pomidory w plasterki, sypiemy solą i pieprzem, gdy placek zrumieni się od spodu przewracamy na drugą stronę, gdy znów będzie rumiany, kładziemy pomidory na jednej połowie placka i składamy drugą połowę, chwilkę trzymamy na wolnym ogniu by pomidory ogrzały się i zmiękły. Smacznego ;)
 |  |  |  | Opis / Uwagi: W takiej potrawie nie obyłoby się bez sosu, Czy to pomidorowy, czy inny, ale sos powinien być. Ja zwykle robię z pikantnym sosem ziołowym, na który receptura oczywiście jest wśród moich przepisów. Decyduje się tu na taki sos, bo doda charakteru potrawie przez swój ziołowy i pikantny smak, a jego warzywna zawartość komponuje się z wegetariańskim klimatem potrawy.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Smażone |  |  |  | Przepis został dodany przez:  majki |  | Przepis czytano już 6074 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |