Pstrąg tęczowy z prażonym kolorowym pieprzem |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Porcji: 1 Głosów: 11 Ocena: 4.64 Składniki: Filet z pstrąga tęczowego (150-200g)
Świeży koper
3 ząbki czosnku
Cytryna
Oliwa z oliwek
Pieprz kolorowy cały
Sól
|
Opis przygotowania: Rozgrzewamy małą patelnię i wrzucamy na nią kilka ziaren pieprzu kolorowego i przykrywamy, gdy skończy się prażyć zdejmujemy z ognia i odkładamy na bok. Przy pomocy pęsety usuwamy z pstrąga pozostałe ości. Rozwijamy folię aluminiową i kładziemy na środku plaster cytryny, czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie długie paski, połowę z nich układamy wokół cytryny. Pstrąga z obu stron okraszamy oliwą, solą i dużą ilością świeżo posiekanego kopru i kładziemy na folii na cytrynie i czosnku. Znów kroimy plaster cytryny i kładziemy na wierzchu pstrąga, resztę czosnku kładziemy również na wierzchu dookoła cytryny. Dokładnie zawijamy folią aluminiową. Na patelnię na której prażyliśmy pieprz teraz lejemy wodę do połowy i stawiamy na dużym ogniu, gdy zacznie się gotować kładziemy na środku naszą szczelnie zawiniętą rybkę. Przykrywamy patelnię i w ten sposób dusimy naszą rybę przez 7 minut z jednej i 5 minut z drugiej strony, gdy woda odparuje dolewamy jej znów tyle, by przykrywała naszą "spakowaną" rybę do połowy". Gdy czas upłynie rybę odwijamy i jemy razem ze wszystkimi dodatkami, z którymi się dusiła. Posypujemy prażonym pieprzem.
Smacznego :) |
|
Opis / Uwagi: Rybę możemy podać na puree ziemniaczanym lub ziemniaczano selerowym, a także z pieczonymi ziemniakami lub kaszą kuskus. |
|
Sposób przygotowania: Duszone |
|
Przepis został dodany przez: majki |
Przepis czytano już 4920 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |