|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Gazpacho |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 20 min. Porcji: 5 Głosów: 13 Ocena: 3.46 Składniki: 6-7 pomidorów
Papryka czerwona
Ogórek
Mała cebula
Ząbek czosnku
2 łyżki octu winnego
łyżka oregano
łyżka bazylii
łyżka soli
łyżeczka curku
łyżeczka czarnego pieprzu
łyżeczka słodkiej suszonej papryki
Sok pomidorowy
4 kromki białego chleba bez ziaren
2 łyżki oliwy z oliwek
Natka pietruszki do dekoracji
|
Opis przygotowania: Pomidory nacinamy u nasady, wykrawamy głąb i parzymy, po czym obieramy ze skóry. Z papryki wycinamy wnętrze, kroimy w kostkę i wrzucamy do wysokiej miski. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do papryki (moja mama dodaje też trochę pociętych plasterków selera naciowego), ogórka (może być zielony, może być też i gruntowy, jeśli gruntowy to potrzebujemy 3 ogórków) obieramy i trzemy na tarce lub kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Sparzone pomidory kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do warzyw w misie. Zasypujemy ziołami, solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką, zalewamy oliwą i octem. Miksujemy blenderem na małych obrotach na jednolitą masę. Okrawamy kromki chleba ze skórek i tniemy w drobną kostkę i oczywiście dorzucamy do miski i mieszamy, by chleb nasiąkł, po czym znów miksujemy. Dolewamy około 100ml soku pomidorowego (lub więcej jeśli chcemy rzadsze gazpacho), całość dokładnie mieszamy i gotowe. Gazpacho podajemy na zimno udekorowane natką pietruszki, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek. |
|
Region: Kuchnia hiszpańska | Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis został dodany przez: majki | Przepis czytano już 5423 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|