przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Panierowana sola w sosie cytrynowym z pieczonymi ziemniakami


Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 2
Głosów: 9
Ocena: 4.56
Składniki:
4 Filety z soli
2 jajka
Mąka
Bułka tarta
Sól, pieprz
Cząber/Oregano
10 ziemniaków
Tymianek
Pieprz młotkowany
Oliwa z oliwek
Cytryna
Śmietana 30%

Opis przygotowania:
Filety z soli rozmrażamy i odsączamy, posypujemy cząbrem lub oregano oraz solą i pierzem, panierujemy w mącę, jajku i bułce. Ziemniaki dokładnie myjemy, bo nie będziemy obierać ze skórki, kroimy na 4-5 w miarę równych części i układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy tymiankiem, solą i młotkowanym pieprzem, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na około 20 minut, po tym czasie patrzymy czy już gotowe. Rybę smażymy z obu stron do uzyskania miedzianej barwy na panierce, chyba, że używamy ciemnej bułki, wtedy do brązowej barwy. Na małą patelnię wlewamy około 200 ml śmietany 30stki, posypujemy solą i pieprzem (lub przyprawą typu vegeta) i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, po czym wciskamy połowę cytryny i pozwalamy na redukcję. Otrzymanym sosem polewamy naszą solę. Smacznego :)
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 4183 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin