przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zupa z jabłek

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1,5 l wody
- 40 dkg jabłek
- 25 dkg żurawin
- 10-15 dkg cukru
- 1-2 dkg mąki ziemniaczanej
- 150 ml białego wytrawnego wina
- sok z cytryny do smaku

Opis przygotowania:
Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki, zalać wrzącą wodą, dodać sok z cytryny, ugotować, wyjąć na talerz. Następnie wlewać powoli do syropu mąkę ziemniaczaną z małą ilością zimnej wody szybko mieszając trzepaczką, chwilę pogotować. Żurawiny przebrać, opłukać, przetrzeć przez sito, wlać do syropu, włożyć jabłka, wlać wino, doprawić cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Podawać z makaronem, ryżem lub słodkimi grzankami.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 5685 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin