|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zupa z jabłek |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1,5 l wody
- 40 dkg jabłek
- 25 dkg żurawin
- 10-15 dkg cukru
- 1-2 dkg mąki ziemniaczanej
- 150 ml białego wytrawnego wina
- sok z cytryny do smaku
|
Opis przygotowania: Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki, zalać wrzącą wodą, dodać sok z cytryny, ugotować, wyjąć na talerz. Następnie wlewać powoli do syropu mąkę ziemniaczaną z małą ilością zimnej wody szybko mieszając trzepaczką, chwilę pogotować. Żurawiny przebrać, opłukać, przetrzeć przez sito, wlać do syropu, włożyć jabłka, wlać wino, doprawić cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Podawać z makaronem, ryżem lub słodkimi grzankami. |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 5685 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|