przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gulasz wieprzowy


Poziom: łatwy
Czas: 90 min.
Porcji: 10
Głosów: 9
Ocena: 4.11
Składniki:
1kg mięsa wieprzowego
Olej
Papryka słodka suszona
Papryka ostra suszona
Pieprz czarny
Sól
Majeranek
4 ziela angielskie
5 owoców jałowca
3 liście laurowe
Vegeta/Kucharek/Warzywko lub 2 kostki rosołowe
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 marchewki
Koncentrat pomidorowy
Mąka pszenna

Opis przygotowania:
Mięso powierzchownie oczyszczamy z błon i kroimy w małe kawałki, wrzucamy do miski i posypujemy obficie słodką papryką i 2 łyżeczkami ostrej, 2 łyżeczkami soli, dodajemy odrobinę oleju i wcieramy wszystko w kawałki mięsa. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w piórka lub półksiężyce (półplastry), czosnek w cienkie plasterki a marchewkę w krążki. W szerokim garnku rozgrzewamy olej i dodajemy nasze mięso, z początku mieszamy często by nie przywierało do dna, gdy puści wodę mieszamy tylko od czasu do czasu. Mała ciekawostka - takie obsmażanie mięsa nazywa się soterowaniem. Gdy mięso będzie już ścięte z każdej strony dodajemy pieprz i vegetę/skruszoną kostkę rosołową, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i owoce jałowca i mieszamy, smażymy około 5 minut mieszając co jakiś czas po czym zalewamy około 2 litrami zimnej wody i przykrywamy. Gdy zacznie się gotować, mieszamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez około 40 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę i 2-3 solidne szczypty majeranku i dusimy 10 minut, po tym czasie dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego i dusimy 5 minut, na koniec dodajemy zawiesinę z zimnej wody i mąki pszennej by zagęścić gulasz, gotujemy następne 5 minut i gotowe. Podajemy z ziemniakami z wody, chlebem, makaronem, a niektórzy nawet podają z kaszą gryczaną.

Smacznego :)
Opis / Uwagi:
Na gulasz używam albo łopatki albo pieczeni, ale równie dobrze możemy użyć karkówki, schabu, biodrówki. Jeśli mamy całą szynkę to na gulasz możemy użyć przedniego frykanda, czyli przednią część udźca.
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 6743 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin