|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Żurek |  |  |  | Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  50 min.Porcji:  7-8Głosów: 8Ocena: 4.50
Włoszczyzna
 Sól/pieprz
 3 ziela angielskie
 2 liście laurowe
 Vegeta lub kostka rosołowa
 10 deko boczku
 cebula
 3 pieczarki
 3 ząbki czosnku
 3 białe kiełbaski
 Butelka żurku lub pół litra zakwasu
 Majeranek
 Śmietana 30%
 
 
 |  | Opis przygotowania: Włoszczyznę obieramy i zalewamy 1,5 litra zimnej wody, dodajemy ziela angielskie i liście laurowe, łyżeczkę soli i kostkę rosołową i gotujemy do miękkości warzyw, po czym wyjmujemy włoszczyznę (później możemy z niej zrobić sałatkę jarzynową), a nasz wywar warzywny odstawiamy na bok. Na dno rozgrzanego garnka lejemy odrobinkę oleju i podsmażamy na nim pokrojony w bardzo drobną i cienką kostkę boczek, chwilkę smażymy po czym dodajemy równie drobno pokrojone cebulę i pieczarki, posypujemy solą i pieprzem, chwilkę smażymy i dodajemy pokrojony czosnek. Zalewamy wcześniej ugotowanym wywarem warzywnym i dodajemy pokrojone w plasterki białe kiełbaski. Gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i wlewamy żurek, pamiętając by dokładnie wstrząsnąć butelkę zanim wlejemy. Dokładnie mieszamy, dodajemy majeranek. Gdy zupa zacznie się gotować dodajemy około 125 ml śmietany 30% i znów mieszamy. Gotujemy na minimalnym ogniu 5 minut i gotowe.
 
 Smacznego :)
 
 ____________
 
 Jeśli chcielibyśmy zrobić własny zakwas to:
 Do glinianki wsypujemy szklankę żytniej mąki i zalewamy litrem wody, mieszamy by nie było grudek. Dodajemy skórki z chleba razowego, 2 ząbki czosnku zgniecione, ale nie obrane, 2 ziela angielskie, listek laurowy. Dokładnie mieszamy i przykrywamy ścierką lub serwetką, obwiązujemy sznureczkiem lub gumką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie wyjmujemy skórki chleba, czosnek i przyprawy. W ten sposób otrzymujemy litr zakwasu, który starczy na 3 litry zupy. Do zupy, której przygotowanie opisałem wyżej wystarczy nam pół litra zakwasu więc resztę możemy przelać do słoika takiego jak na kiszonki i przechowywać przez bardzo długi okres czasu ;)
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  majki |  | Przepis czytano już 5365 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |