|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Rigatoni z homarem |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 4 Głosów: 4 Ocena: 5.00 Składniki: Makaron Rigatoni (rurki)
Mały homar
Średnia cebula
2 ząbki czosnku
Łyżeczka estragonu
Kieliszek białego wytrawnego wina
Filiżanka wywaru rybnego lub warzywnego
2 pomidory
Mąka pszenna
Sól, pieprz
Papryka słodka w proszku
Sok z 1/3 cytryny
Oliwa z oliwek
Łyżka masła
|
Opis przygotowania: Homary można kupić już obgotowane i zamrożone, a nawet obrane z pancerza. Jeśli jednak mamy homara żywego to w wysokim garnku gotujemy 3/4 garnka wody i gdy będzie się gotować bardzo mocno to wkładamy do niej homara - głową i dół i trzymamy tak 2 minuty po czym wyjmujemy, tak zabitego homara możemy teraz podzielić. Ja nie używam przedniej części homara, jedynie mięso ze szczypców i ogona. Pancerz z ogona zdejmuje palcami, jednak są do tego specjalne narzędzia, można się skaleczyć robiąc to rękami (co mi się już wielokrotnie zdarzyło...). Szczypce trzaskam grubszą stroną noża i wyjmuje delikatnie mięso, a mięso z ogona kroję w mniejsze kawałki. W woku przysmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy homara, solimy, smażymy go tak 4 minutki z każdej strony, wyjmujemy i odkładamy na bok. na patelnię wrzucamy teraz drobno pokrojone pomidory sparzone, wydrążone i obrane ze skóry, dodajemy łyżkę masła i estragon. Po około 5 minutach wlewamy filiżankę wywaru rybnego i wino, zwiększamy ogień i ogrzewamy tak przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając, dodajemy wyciśnięty sok z 1/3 cytryny i znów wrzucamy homara. Teraz ewentualnie możemy zagęścić zawiesiną z mąki pszennej i zimnej wody. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu.
Smacznego :) |
|
Opis / Uwagi: Jest to moje danie popisowe jeśli chodzi o owoce morza :) |
| |
Przepis został dodany przez: majki | Przepis czytano już 4136 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|