przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Chaczapuri - smażony gruzíński chleb

Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Składniki:
- mąka - 3 szklanki
- mleko - 1,5 szklanki
- masło - 1,5 kostki
- świeże drożdże - 23g
- jajko
- ser sulguni - 300g
- olej rzepakowy
Zamiast gruzińskiego sera można
użyć zwykłego twarogu
wymieszanego z serem
mozzarella.

Opis przygotowania:
Część mleka lekko podgrzej, a
następnie dodaj łyżeczkę mąki
oraz cukru i rozpuść w nim
drożdże, odstaw w ciepłe
miejsce. Na stolnicę przesiej
mąkę, dodaj połowę miękkiego
masła, resztę mleka oraz
wyrośnięte drożdże. Całość
zagnieć, powinno powstać
jednolite ciasto. Uformuj z niego
kulkę, owiń folią spożywczą i
wstaw na 1-2 godziny do
lodówki.
Ser zetrzyj na drobnej tarce, a
następnie dodaj jajko i pozostałą
część masła. Dokładnie wymieszaj
i dopraw do smaku solą i
pieprzem.
Po wyjęciu ciasta z lodówki,
dzielimy je na 3-4 równe części, a
następnie każdą z nich
wałkujemy, aby powstały cienkie
placki. Na każdy z placków połóż
przygotowane serowe nadzienie.
Zlep brzegi każdego z placów i
lekko uklep, aby nadać plackom
plaski kształt.
Na patelni rozgrzewamy olej i
smażymy na nim placki z obu
stron po około 3-4 minuty.
Przepis został dodany przez:  syladance
Przepis czytano już 5662 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin