Muffinki czekoladowo- bananowe |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Porcji: 12 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Składniki suche:
200 g czekolady deserowej
250 g mąki pszennej
110 g cukru
40 g naturalnego kakao
¼ łyżeczki soli jodowanej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Składniki mokre:
3 dojrzałe banany
2 jaja
80 ml oleju
|
Opis przygotowania: Banany obierz i pokrój w drobną kostkę. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, kakao, sól, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz drobno posiekaną czekoladę, po czym dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. W drugiej misce wymieszaj jaja z olejem oraz z pokrojonymi bananami. Następnie dodaj mieszankę składników mokrych do mieszanki mąki i całość połącz ze sobą krótko mieszając łyżką. Formę do muffinek wyłóż jednorazowymi papilotkami do pieczenia , po czym każdą napełnij ciastem maksymalnie do ¾ wysokości. Tak przygotowane babeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz przez 25 minut. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 3686 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |