|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pizza peperoni |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Głosów: 36 Ocena: 3.74 Składniki: 2 szkl. przecieru pomidorowego (w kartoniku),
120 g salami peperonii,
1 żółtej papryki,
kilka oliwek,
140 g startego sera mozzarella,
przyprawa do potraw kuchni włoskiej.
Ciasto:
400 g mąki pszennej,
30 g drożdży,
1 łyżkę cukru,
1 l wody lub mleka,
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczki przyprawy do potraw kuchni włoskiej.
|
Opis przygotowania: Mąkę przesiać do miski, drożdże rozdrobnić i włożyć wraz z cukrem do zagłębienia na środku. Zalać wodą (mlekiem) i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Dodać olej i przyprawę, wymieszać do gładkości. Uformować kulę i naciąć nożem na krzyż, posypać mąką i odstawić na ok. 20 min. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wyłożenia na blachę. (blachę należy wysmarować oliwą). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 - 30 min. Przecier pomidorowy wymieszać z 1 łyżką przyprawy i zagotować. Tak przygotowanym sosem posmarować blaty (ok. 2 łyżkami każdy blat). Następnie na cieście rozłożyć plasterki salami, oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki paprykę. Każdą pizze posypać 1 łyżeczką przyprawy. Na wierzchu ułożyć ser. Piec ok. 12 min w piekarniku o temperaturze 180°C. Gotowe pizze polać pozostałym sosem. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 15596 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
Jak maksymalnie zepsuć pizzę Dodał/a ~Kibitz dnia 2012-07-17 07:20:13
Mleko i olej do ciasta na pizzę - horror. Drożdże rozpiszcza się w wodzie o temp 38st z cukrem i odrobiną mąki.
Ciasto powinno po wyrobieniu nie kleić się do rąk, należy dodac trochę soli - blachę wysypujemy mąką (bez tłuszczu).
Na blat wylewamy sos, na to ser (najlepiej białą mozarellę) i dopiero na to pepperoni (tylko węgierskie, bo inne się nie wywijają) - kiełbasa powinna się zrumienić.
Pieczemy w maxymalnej temp (300st) ok. 7-9min.
|
|
|
|