przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Karnawałowe pączusie


Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: 25
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
szklanka mleka
7 dag drożdży
2 łyzki cukru
3 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 jajka
szczypta soli
dżem
polewa lukrowa
50 dag smalcu
1/2 l oleju

Opis przygotowania:
1 . Podgrzej mleko . Drożdże połącz z 1/2 szklanki mleka , łyżką cukru i 10 dag mąki . Przykryi i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut .
2 . Masło roztop w rondelku . W misce utrzyj jajka z pozostałym cukrem , dodaj przesianą mąkę , resztę mleka , szczyptę soli orazdrożdżowy rozczyn . Wyrób ciasto i po trochu wlewaj rozpuszczone i ostudzone masło . Wyrabiaj ciasto do momentu wchłonięcia tłuszczu .Odstaw na godzinę . Gdy ciasto podwoi objętość , rozwałkuj je na grubość 2 cm i wycinaj z niego małe koła . Do każdego pączusia potrzebne będą dwa kółka . Na jednym rozłóż odrobinę nadzienia , przykryj drugim i starannie zlep , formując kulkę . Pączki układaj na deseczce oprószonej mąką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia .
3 . Tłuszcz rozgrzej w szerokim rondlu , wkładaj pączki i smaż pod przykryciem . Podczas smażenia pączki powinny swobodnie pływać . Usmażone na złoty kolor , ostroznie wyjmij łyżką cedzakową , wykładaj na bibułę do odsączenia tłuszczu . Po wystudzeniu polej je lukrem .
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  natalina4
Przepis czytano już 3662 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin