|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Pyzy borowiackie |  |  |  | Składniki:Poziom: średniCzas: 60 min.
 Porcji: 10
 Głosów: 0Ocena: 0.00
3 kg ziemniaków
 25 dag twarogu
 żółtko
 30 dag wędzonego boczku
 3 łyzki śmietany
 sól
 pieprz
 łyżka mąki ziemniaczanej
 
 
 |  | Opis przygotowania: 1 . Ziemniaki obierz , umyj , zetrzyj na tarce o drobnych oczkach . Masę ziemniaczaną osącz przez płótno . Osączony sok odstaw . Zlej powstały płyn . Pozostałą na dnie mączkę zbierz , dodaj do masy ziemniaczanej . Wymieszaj , lekko przypraw solą do smaku .
 2 . Twaróg rozgnieć widelcem . Dodaj śmietanę i żółtko , przypraw do smaku solą i pieprzem , wymieszaj . Z twarogu zrób kulki wielkości orzecha włoskiego .
 3 . Z masy ziemniaczanej formuj placki . Na środku każdego ułóż twarogową kulkę , dokładnie zlep . W garnku zagotuj trzy litry wody , lekko posól . Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z niewielką ilością zimnej wody , wlej do garnka z wodą . Wkładaj pyzy  porcjami , gotuj około 15 minut . Co jakiś czas zamieszaj , by pyzy nie przywarły . Wyjmij , przelej na sicie zimną wodą .
 4 . Boczek pokruj w kostkę , przesmaż na patelni . Skwarki wyjmij , a na tłuszczu obsmaż pyzy z każdej strony . Podawaj okroszone boczkiem .
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Twaróg , zamiast robic kulki , można też nakładać na placki łyżką .
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  natalina4 |  | Przepis czytano już 4356 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |