|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
WONTON ZUPA |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: WONTONY
50 -100 płatków ciasta Wonton
FARSZ
25 dag krewetek (oczyszczone i grubo posiekane)
25 dag wieprzowiny, mielonej
2 szt. małej zielonej cebuli - dymki,
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżka wina ryżowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 szczypta czarnego pieprzu
1,5 cm kawałek imbiru, obrany i drobno rozdrobniony
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cukru,
2 łyżeczki oleju sezamowego
|
Opis przygotowania: Posiekaj krewetki, dodaj mięso drobno zmielone. Połącz wszystkie składniki z wyjątkiem oleju sezamowego i wymieszaj energicznie, dopóki masa nie będzie jednolita a składniki się dobrze połączą. Dodaj olej sezamowy i kontynuuj mieszanie.
Połóż okrągłą łyżeczkę masy na centrum kwadratowego ciasta i zaciśnij zmoczone krawędzie w pierożka.
Jak? A tak. Złóż brzegi ciasta nad nadzieniem, wyrównaj do przeciwnej krawędzi i zaciśnij razem, tworząc trójkątnego pieroga. Teraz weź jeden koniec na najdłuższym boku i połącz go, z drugim przeciwległym. Zaciśnij końce razem i kluska jest gotowa. To najprostszy Wonton.
ABY ZUPA MIAŁA SMAK
3 l rosołu
3-4 bardzo cienkie plasterki imbiru
3 małe liście pekińskiej kapusty (lub sześć małych liści szpinaku)
1 szczypta pieprzu białego
1/2 łyżeczki cukru do smaku
Sól do smaku.
2 szt. zielonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki do przybrania
Olej sezamowy do pokropienia.
Liście kapusty zblanszować dla 1-1/2 minut, odcedzić i wyciąć część twardej łodygi. Pokrój zielonej cebuli pod skosem do dekoracji.
Zaczynaj od ogrzewania rosołu z kawałkami imbiru, dodaj sól, cukier i biały pieprz, doprowadź do właściwego smaku. W międzyczasie około 10 pierożków włóż do rosołu i doprowadź całość do wrzątku, zagotować wszystko na 2 minuty.
W talerzach rozdziel gorący makaron, kawałki kurczaka, wyjmij pierogi z wrzącego rosołu na talerze i zalej pozostałym rosołem - wrzątkiem. Posyp cebulką i dodaj kilka kropel oleju sezamowego. Gotowe, smacznego. |
|
Opis / Uwagi: Na całym świecie, zupa Wonton to danie tak dobrze znane z nazwy jak makaron smażony Chow Mein, czy Chop Suey albo wieprzowina słodko-kwaśna. W Chinach, była znana aż 2000 lat temu. Ma liczne odmiany, takie jak wonton Sichuanese. Wonton Chińska Huntun. W j.kantońskim, znaki Wonton, wymawiane są podobnie jak Wahn Tan, to znaczy połykanie chmur." |
| Region: Kuchnia chińska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 3623 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|