|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| WONTON ZUPA |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniCzas:  40 min.Głosów: 0Ocena: 0.00
WONTONY
 50 -100 płatków ciasta Wonton
 
 FARSZ
 25 dag krewetek (oczyszczone i grubo posiekane)
 25 dag wieprzowiny, mielonej
 2 szt. małej zielonej cebuli - dymki,
 1 łyżka sosu sojowego jasnego
 1 łyżka wina ryżowego
 1/2 łyżeczki soli
 1/2 łyżeczki białego pieprzu
 1 szczypta czarnego pieprzu
 1,5 cm kawałek imbiru, obrany i drobno rozdrobniony
 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
 1 łyżeczka cukru,
 2 łyżeczki oleju sezamowego
 
 
 |  | Opis przygotowania: Posiekaj krewetki, dodaj mięso drobno zmielone. Połącz wszystkie składniki z wyjątkiem oleju sezamowego i wymieszaj energicznie, dopóki masa nie będzie jednolita a składniki się dobrze połączą. Dodaj olej sezamowy i kontynuuj mieszanie.
 Połóż okrągłą łyżeczkę masy na centrum kwadratowego ciasta i zaciśnij zmoczone krawędzie w pierożka.
 Jak? A tak. Złóż brzegi ciasta nad nadzieniem, wyrównaj do przeciwnej krawędzi i zaciśnij razem, tworząc trójkątnego pieroga. Teraz weź jeden koniec na najdłuższym boku i połącz go, z drugim przeciwległym. Zaciśnij końce razem i kluska jest gotowa. To najprostszy Wonton.
 
 ABY ZUPA MIAŁA SMAK
 
 3 l rosołu
 3-4 bardzo cienkie plasterki imbiru
 3 małe liście pekińskiej kapusty (lub sześć małych liści szpinaku)
 1 szczypta pieprzu białego
 1/2 łyżeczki cukru do smaku
 Sól do smaku.
 2 szt. zielonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki do przybrania
 Olej sezamowy do pokropienia.
 
 Liście kapusty zblanszować dla 1-1/2 minut, odcedzić i wyciąć część twardej łodygi. Pokrój zielonej cebuli pod skosem do dekoracji.
 Zaczynaj od ogrzewania rosołu z kawałkami imbiru, dodaj sól, cukier i biały pieprz, doprowadź do właściwego smaku. W międzyczasie około 10 pierożków włóż do rosołu i doprowadź całość do wrzątku, zagotować wszystko na 2 minuty.
 W talerzach rozdziel gorący makaron, kawałki kurczaka, wyjmij pierogi z wrzącego rosołu na talerze i zalej pozostałym rosołem - wrzątkiem. Posyp cebulką i dodaj kilka kropel oleju sezamowego. Gotowe, smacznego.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Na całym świecie, zupa Wonton to danie tak dobrze znane z nazwy jak makaron smażony Chow Mein, czy Chop Suey albo wieprzowina słodko-kwaśna. W Chinach, była znana aż 2000 lat temu. Ma liczne odmiany, takie jak wonton Sichuanese. Wonton Chińska Huntun. W j.kantońskim, znaki Wonton, wymawiane są podobnie jak Wahn Tan, to znaczy  połykanie chmur."
 |  |  |  | Region:  Kuchnia chińska |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis został dodany przez:  chef7 |  | Przepis czytano już 4226 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |