Ciasteczka francuskie z czekoladą i jagodami |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: ok. 24 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g)
Farsz:
10 dag jagód - jeśli masz
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki tartej bułki - do jagóg
10 dag mlecznej czekolady
Dodatkowo:
1 jajko
|
Opis przygotowania: Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 24 części (prostokąty o wymiarach około 4 na 8 cm - to zależy od wielkości ciasta francuskiego).
(Jagody oczyścić z liści, opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier wanilinowy i tartą bułkę. Razem delikatnie wymieszać.) Czekoladę połamać na kostki.
Na każdy mały kawałek ciasta położyć na środek kostkę czekolady i około 1 łyżeczkę jagód. Skleić ciasteczka (sklejając ze sobą dwa krótsze boki).
Gotowe ciasteczka przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Wierzch ciasteczek posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Z podanych składników wyjdą około 24 francuskie ciasteczka. |
|
Opis / Uwagi: Jagody nie musimy dodawać jeśli nie mamy, sama czekolada też wystarczy. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 3980 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |