|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tiramisu |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: 4 żółtka,
120 g cukru pudru,
250 g serka mascarpone,
300 ml śmietanki kremówki 36%,
150 ml amaretto,
150 ml schłodzonej,
mocnej kawy,
240 g paluszków biszkoptowych (1 1/2 paczki),
kakao naturalne do posypania.
|
Opis przygotowania: Ubić żółtka z cukrem do chwili, gdy cukier rozpuści się i masa będzie jasna. Dodać mascarpone i dobrze wymieszać. Ubić śmietankę na sztywno, przełożyć do kremu serowego i delikatnie wymieszać. Do kawy dodać amaretto. Dno tortownicy o średnicy 35 cm. wyłożyć biszkoptami (jeśli trzeba, przełamać je, by dopasować do kształtu tortownicy) i nasączyć 1/2 kawy z amaretto. Przykryć warstwą kremu mascarpone, po czym znów warstwą nasączonych biszkoptów, układając je w kierunku przeciwnym do pierwszej warstwy. Biszkopty przykryć kremem. Wygładzić wierzch i schładzać minimum 4 h. Tuż przed podaniem dokładnie oprószyć kakao. |
|
Region: Kuchnia włoska | |
Przepis czytano już 7375 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
prawdziwy przepis Dodał/a ~milovia dnia 2009-01-15 14:26:04
Dostałam taki sam przepis na tiramisu, wyszło rewelacyjnie. Niektórzy pieką biszkopt - ale wówczas tiramisu nie jest tak kruche. Niektórzy dodaja też rum zamiast amaretto, ale to też nie to. Bądź co bądź, ale ten przepis z serca polecam wszystkim
|
|
|
|