przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tiramisu

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
4 żółtka,
120 g cukru pudru,
250 g serka mascarpone,
300 ml śmietanki kremówki 36%,
150 ml amaretto,
150 ml schłodzonej,
mocnej kawy,
240 g paluszków biszkoptowych (1 1/2 paczki),
kakao naturalne do posypania.

Opis przygotowania:
Ubić żółtka z cukrem do chwili, gdy cukier rozpuści się i masa będzie jasna. Dodać mascarpone i dobrze wymieszać. Ubić śmietankę na sztywno, przełożyć do kremu serowego i delikatnie wymieszać. Do kawy dodać amaretto. Dno tortownicy o średnicy 35 cm. wyłożyć biszkoptami (jeśli trzeba, przełamać je, by dopasować do kształtu tortownicy) i nasączyć 1/2 kawy z amaretto. Przykryć warstwą kremu mascarpone, po czym znów warstwą nasączonych biszkoptów, układając je w kierunku przeciwnym do pierwszej warstwy. Biszkopty przykryć kremem. Wygładzić wierzch i schładzać minimum 4 h. Tuż przed podaniem dokładnie oprószyć kakao.
Region:  Kuchnia włoska
Przepis czytano już 7064 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





prawdziwy przepis
Dodał/a ~milovia dnia 2009-01-15 14:26:04

Dostałam taki sam przepis na tiramisu, wyszło rewelacyjnie. Niektórzy pieką biszkopt - ale wówczas tiramisu nie jest tak kruche. Niektórzy dodaja też rum zamiast amaretto, ale to też nie to. Bądź co bądź, ale ten przepis z serca polecam wszystkim











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin