|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Tiramisu |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 2Ocena: 5.00
4 żółtka,
 120 g cukru pudru,
 250 g serka mascarpone,
 300 ml śmietanki kremówki 36%,
 150 ml amaretto,
 150 ml schłodzonej,
 mocnej kawy,
 240 g paluszków biszkoptowych (1 1/2 paczki),
 kakao naturalne do posypania.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Ubić żółtka z cukrem do chwili, gdy cukier rozpuści się i masa będzie jasna. Dodać mascarpone i dobrze wymieszać. Ubić śmietankę na sztywno, przełożyć do kremu serowego i delikatnie wymieszać. Do kawy dodać amaretto. Dno tortownicy o średnicy 35 cm. wyłożyć biszkoptami (jeśli trzeba, przełamać je, by dopasować do kształtu tortownicy) i nasączyć 1/2 kawy z amaretto. Przykryć warstwą kremu mascarpone, po czym znów warstwą nasączonych biszkoptów, układając je w kierunku przeciwnym do pierwszej warstwy. Biszkopty przykryć kremem. Wygładzić wierzch i schładzać minimum 4 h. Tuż przed podaniem dokładnie oprószyć kakao.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia włoska |  |  |  | Przepis czytano już 8075 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | prawdziwy przepis Dodał/a ~milovia dnia 2009-01-15 14:26:04
 
 Dostałam taki sam przepis na tiramisu, wyszło rewelacyjnie. Niektórzy pieką biszkopt - ale wówczas tiramisu nie jest tak kruche. Niektórzy dodaja też rum zamiast amaretto, ale to też nie to. Bądź co bądź, ale ten przepis z serca polecam wszystkim
 
 
 | 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |